Kinderen en videogames: zo bescherm je hun (en jouw) ogen tijdens schermtijd

Computerspelletjes en videogames zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Da’s helemaal niet erg, regelmatig een spelletje spelen op een console of computer heeft heel wat voordelen. 

Ook al is het soms moeilijk om een evenwicht te vinden tussen schermtijd en buitenspelen: videogames zijn een blijver en steeds meer jongeren zijn eraan verslingerd.

Schermtijd en oogzorg: hoe combineer je dat?

Maar. Schermtijd kan ook invloed hebben op je ogen. De toename aan slechtziendheid wordt in verband gebracht met onze vele uren op computer-, tablet, gsm- en andere schermen. Hoe vermijd je dat? Hoe bescherm je jouw ogen doeltreffend tijdens het schermkijken? En hoe begin je eraan?

We helpen je alvast op weg met enkele handige tips.

Wat doe je best niet?

 • Videogames en schermtijd zijn niet erg en horen erbij: verbieden is dus niet nodig.
 • Investeer niet in dure crèmes en oogproducten die vanalles beloven. Volg liever de tips hieronder én je gezond verstand.
 • Géén toezicht houden en denken dat alles goed komt. Gezonde schermtijd heeft toch wel enkele regels nodig. Anders voel je al snel de impact op je ogen.

Schermtijd en ogen: volg deze tips voor gezond schermgebruik bij kinderen

 • Licht is belangrijk. Regelmatig buitenspelen als afwisseling met videospelletjes is een goed idee. Doe sowieso de gordijnen ver open, in het donker gamen is niet goed voor de ogen.
 • Bij tablets en smartphones kan je de helderheid van het scherm aanpassen – ook bij veel televisies kan dat. Pas je scherm aan het omgevingslicht aan.
 • Neem elke 20 minuten pauze. Kijk even in de verte, wandel wat rond. Geef je ogen elk uur zeker 5 minuten extra rust.
 • Hou voldoende afstand van het scherm. 
  • 30 tot 40 centimeter voor gsm’s en tablets.
  • 50 tot 60 centimeter voor computerschermen en televisies als je aan het gamen bent.
 • Draagt je kind lenzen? Wissel dan regelmatig af met een bril. Zo vermijd je droge ogen.

Knipperen: bijzonder belangrijk

De reden waarom kinderen die videospelletjes spelen snel droge ogen krijgen? Als je naar een scherm tuurt, knipper je minder met de ogen. Je kan proberen om daar op te letten, maar het gebeurt bijna automatisch. Een luchtbevochtiger in de ruimte of onze oogdruppels kunnen dan soelaas brengen.

Brillen speciaal voor schermen

Wist je trouwens dat we in ons assortiment brillen hebben die speciaal ontwikkeld zijn voor wie lang naar schermen staart? Kom ze zeker ontdekken! Ook handig voor wie veel met de computer werkt voor z’n job.