Ik ski, ik ski, wat jij niet skiet? Zo kies jij de juiste skibril!

Een goede, kwaliteitsvolle skibril is cruciaal als je aan wintersport wilt doen. Dus: ga jij deze vakantie de latten (of het snowboard) op? Zorg er dan voor dat je op voorhand een hoogwaardige skibril koopt. Zelfs als je zélf niet aan wintersport doet maar wel mee de bergen in trekt, bescherm je jouw ogen maar beter maximaal. Want sneeuw en zon zijn een gevaarlijke cocktail voor de gezondheid van je ogen.

Skibril of sneeuwbril: waarom heb ik dat nodig?

Wel, da’s eenvoudig. Als je in de bergen zit, wordt het zonlicht sterk weerkaatst door de sneeuw. De intensiteit van het licht en de hoge mate van uv-straling, zetten je ogen stevig onder druk. Als je jouw ogen niet beschermt, loop je het risico op sneeuwblindheid – of erger: permanente oogschade. 

Sneeuwblindheid: wat is dat?

Sneeuwblindheid is een vorm van oogontsteking die ontstaat als je té lang blootgesteld wordt aan de felle weerkaatsing van zonlicht in de bergen. Je herkent het aan de volgende symptomen:

  1. Branderige ogen
  2. Rode en waterige ogen
  3. Een overgevoeligheid aan omgevingslicht

In de eerste plek vermijd je dit door een goede skibril te kiezen. Heb je er toch last van? Blijf dan 24 uur uit de buurt van fel licht, neem een pijnstiller en breng een gepaste oogzalf aan.

Skibril kiezen: waarop moet ik letten?

De sneeuw in de bergen weerkaatst tot 80% van het zonlicht. Bij kinderen dringt 75% van de schadelijke uv-stralen door de ooglens. Bij volwassenen is dat gelukkig minder – maar je loopt nog steeds het risico op ernstige oogletsels als je jouw ogen niet beschermt!

Kies daarom steeds een sneeuwbril of skibril die 90% van de uv-straling filtert (CE-norm 3 of 4). Voor baby’s moet je zelfs oogbescherming voorzien die 100% van de straling filtert.

Hoe kies ik de juiste skibril of sneeuwbril?

Door langs te gaan bij je opticien, die je adviseert over de beste bril voor jouw activiteit in de bergen. Koop nooit zomaar eender wat in een keten. Laat je bijstaan door een professional die de juiste eigenschappen van elk brilglas kent.

Zo, nu je dat weet, zetten we graag een handige checklist voor je op een rijtje. De juiste skibril kiezen, dat doe je zo:

  1. Kies voor de juiste beschermingsgraad: 90% uv-filtering.
  2. Kies de juiste vorm: afhankelijk van je activiteit gebruik je best een echte skibril, of volstaat een aangepaste zonnebril.
  3. Kies voor een bril met het juiste materiaal. Als je effectief gaat skiën of snowboarden, moet je bril tegen een stootje kunnen.
  4. Let op de kleur van de brilglazen: gele lenzen vangen nauwelijks zonlicht op, terwijl zeer donkere glazen tot 97% van de lichtstralen absorberen. Laat je ook hier adviseren door je opticien.

Skibril kiezen: fijne reis!

Ziezo, je bent klaar om zelfs de meest woeste bergmassieven te bedwingen. Heb je nog vragen of zoek je correcte informatie bij het kiezen van je skibril? Spring gerust eens binnen, we helpen je graag verder.